Bu evrede sizde bazı değişiklikler oluyor ve hamile olup olmadığınızı düşünmeye başlıyorsunuz… Veya özel bir şey hissetmediniz ama bir gecikmeniz var. Her durumda, hamilelik testi yaptırmanız ve gerekli tüm muayeneleri yapmak için bir doktordan randevu almanız gerekir.
Hamileliğin ilk ayının tipik belirtileri
İlk ayda hamileliğin erken belirtileri genellikle hiç fark edilmez, ancak yine de bunlar:
-
Ruh hali.
-
Şişkinlik.
-
Kolik.
-
Sırt ağrısı.
-
Kanlı sorunlar.
-
Sık idrara çıkma.
-
Göğüste ağrı veya hassasiyet.
-
zayıflık.
-
Mide bulantısı.
-
Kabızlık.
-
Açlık hissi ve belirli yiyeceklere karşı isteksizlik.
-
Gecikme.
Hamileliğin ilk ayında büyük olasılıkla yukarıdakilerin hiçbirini hissetmeyeceğinizi unutmayın. Hamile olduğunuzun ana işareti, adetin gecikmesi ve ardından tamamen kesilmesidir.
Hamileliğin ilk ayı: içte ve dışta değişiklikler
Fetüs gelişimi. Gebe kaldıktan sonra, döllenmiş yumurta fallop tüplerinden uterusa hareket eder ve boşluğunda sabitlenir. Yumurta hücresi birçok hücreye bölünerek embriyo haline gelir. Sekizinci hafta civarında embriyoda omurga ve uzuvlar oluşur. Beyin, gözler ve kulaklar gelişmeye başlar.
Annenin vücudundaki değişiklikler. Hamile olduğunuz haberini nasıl alacağınızı tahmin etmek imkansızdır. Tepki beklediğinizden farklı olabilir ve duygularınız her dakika değişecektir. Bu tür ruh hali değişimleri kısmen hormonal bir dalgalanmadan kaynaklanır ve tamamen normaldir. Kendinize dinlenmek ve neler olduğunu düşünmek için zaman verin. Yukarıda açıklanan olası erken gebelik belirtileri dışında, nasıl hissettiğinizde herhangi bir değişiklik fark etmeyebilirsiniz.
Dokuz aylık hamilelik hakkında ne biliyorsun?
Hamilelik dokuz ay sürer, değil mi? Öyle bir şeye benziyor. – 40 hafta (neredeyse 10 ay) demenin daha doğru olduğuna inanılıyor ve son döngünüzün ilk gününden sayılıyor. Bebekler genellikle beklenenden birkaç hafta önce veya sonra doğarlar. Ayrıca, bir ayda dört haftadan biraz fazla var. Bununla birlikte, belirli bir gebe kalma tarihini belirlemek bazen zordur. Yani tüm bunlar düşünüldüğünde dokuz ay oldukça keyfi bir süre. Bu nedenle gebelik yaşı genellikle aylar yerine haftalarla ölçülür. Sık sık “12. hafta” veya “32. hafta” sözlerini duyarsınız. Bir diğer önemli kategori, sözde üç aylık dönemdir.
-
İlk üç aylık dönem : 0-13 hafta
-
İkinci üç aylık dönem : 14-27 hafta
-
Üçüncü trimester : 28-42 hafta
Peki hamileliğin kaçıncı ayında olduğunuzu nasıl anlarsınız? Saymanın farklı yöntemleri vardır. Kural olarak, bir aydır hamile olduğunuzu beşinci ila sekizinci haftada öğreneceksiniz. Bunlar son adetinizden bu yana geçen haftalardır. Hamileliğinizin ilk ayından haftalar önce hamile kalmış olabileceğinizi unutmayın.
Son tarih hesaplayıcısı. Hamileliğin ilk ayında ne zaman doğum yapmanız gerektiğini kesinlikle bilmek isteyeceksiniz. Pampers Son Tarih Hesaplayıcı, son tarihinizi bulmayı kolaylaştırır. Adet düzensizliğiniz varsa veya son adetinizi hatırlamıyorsanız, doktorunuz ne kadar süredir hamile olduğunuzu öğrenmek için testler yapabilir.
Hamileliğin ilk ayı: yapılacaklar listesi
-
Hamile olup olmadığınızı öğrenin. Örneğin, evde bir hamilelik testi yapın. Genellikle testler gecikmenin yedinci gününden sonra daha doğru sonuç verir.
-
Bir doktorla randevu alın. Bir doktorun sizi muayene etmesini ve hamile olduğunuzu teyit etmesini sağlayın. İnsan koryonik gonadotropin (hCG) seviyesinin ölçülmesi de dahil olmak üzere gerekli testleri yapacaktır . Ayrıca, önümüzdeki dokuz (ya da daha fazla) ay içinde hangi diğer sınavlara girmeniz gerektiğine dair önerilerde bulunacaktır.
-
Özel bir diyet yapın. Sizin için doğru olan dengeli bir diyet hakkında doktorunuzla konuşun. Hamileler için hangi vitaminlerin ve besin takviyelerinin alınması gerektiğini size söyleyecektir.
-
Sağlığı düşünün. Kötü alışkanlıkları bırakmaya çalışın, sigarayı ve alkolü bırakın. Ayrıca daha az gergin olmaya çalışın.
-
Kendini sev. Bu çok duygusal bir zamandır – yeni fiziksel duyumlar ve duygular yaşayabilirsiniz. Biraz dinlenin ve sevdiklerinize nasıl hissettiğinizi söyleyin.
-
Hamilelik bültenine kaydolun.