Sevgili taze anneler; bebekleriniz her ağladığında aklınıza ilk gelen soru:”sütüm yetiyor mu?” oluyor. Peki sütümün yetip yetmediğini nasıl anlarım diyorsan…
İlk günlerden bebeklerin çok emmemesi ya da ağlaması normaldir. Bu süreçte pek çok anne, sütünün az olduğunu düşünür ve yeteri kadar emziremediği için iyi bir anne olmadığı düşüncesi ile endişelenir. Bebeğinizin tartı ağırlığı, günlük idrarlı ve kakalı bezine bakarak bu endişelerinizi bertaraf edebilirsiniz. Mutlaka Bebeğim doyuyor mu? Bebeğin doyduğunu nasıl anlarız yazımı mutlaka okuyun.
Neden herkes bana sütümün yetmediğini, sütümün yaramadığını söylüyor?
Çünkü Türk milletinin en önemli sohbet aracı olarak kullandığı argümanlardan biri kendisinin yeterli diğerlerinin yetersiz olduğu üzerinedir. Yani bebeğiniz ağlar ve siz bebeğinizi susturmak konusunda yetersizsinizdir, ayrıca sütünüz de yetersizdir ki dolayısıyla bebeğiniz de açtır çünkü siz süt üretmek konusunda yetersizsinizdir. Ben 34 bedenken bebeğim nasıl tosuncuk olabilir ki…
Oysa o hanım bebeğini büyütürken memeleri sütten şelale olmuştur, bebeği tosuncuk olmuştur, bebeği hiç ağlamamış, karı koca uyurken bebekleri onlara Andersen’den masallar kitabını okumuştur 🙁 Oysa biliyoruz ki bebeği her ağladığında, neden ağlatıyorsunuz bebeği diye söylenen kayınvalidesi alt komşusu bilmiş teyze, sütünüde kızımızı da sorgulamış, endişelerini artırarak kalbini kırmıştır. Fakat bizlerin fevkalade beyinlerimiz olumsuzlukları unutur. Evet unutmamız yaşama devam edilmek için harika bir özelliğimiz ama empati yeteneğimiz sığ kaldığı için biz bir zamanlar bizi kıran üzen davranışı bir başkasına kolayca yaparız.
Çoğu Türk insanı bunu bilerek de yapmaz o da öyle görmüştür. Bu bir gelenektir, genç olan ezilir, yetersiz görülür.
Böyle yaşamak zor… İnce ince iğneleyen, üstünlük taslayanlar, sana devamlı yetersiz hissettirenler varken zor haklısınız. Tamam da sizin kucağınızda mucizeniz ve anne olarak bitmek tükenmez bir enerjiniz var. Geceleri uykusuz bebeğinizin başından ayrılamayan, bir minik meleği büyüten sütü salgılıyor, dakika dakika sütünüzün cc’sini hesaplıyor ve günden güne mucizenizin büyümesini izliyorsunuz.

Biz ne zaman değişiriz?
Biz bilimsel verileri referans alıp sohbet ortamlarında diğerlerini yetersiz gösterip üstünlüğümüzü ispatlamaya kalkışmadığımızda, empati kurmaya başlayıp aynı yollardan geçtiğimizi hatırladığımızda değişiriz. Biz farklılıklarımız farkettiğimizde değişiriz.
Etrafında bir daha yüzünü görmek istemediğin kişi bebeğin ağladığında, bebeğin istatistiki verilere göre 10 gram az kilo aldığında sütün yetmiyor mu dedikçe, sütünün kalitesinden şüphe duyabilirsin. Normal.. Bu mahalle baskısı ile duyduğun endişe normal bir anne duygusu. Normal olmayan onlar ama farkında değiller. Çok şükür bilim der ki, her annenin ürettiği süt bebeğinin tüm ihtiyaçlarına uygun en ideal içeriğe sahip. Yetersiz süt diye birşey yok…
Bebeğinin her ağlaması açlığından kaynaklanmaz.
Bebek altı kirli olduğunda, uyumak istediğinden, uyumak istemediğinde, oynamak istediğinde, kucağınızda olmak istediğinden, minik parmağına dolanan bir saç dolayısıyla canının acımasından, gazı alınmadığında, ateşi olduğunda, Karnı acıktığında, ağrısı olduğunda, ateşlendiğinde, daha fazla uykuya ihtiyacı olduğunda bebek iletişim yolu olarak ağlamayı seçecek. Siz sütünüze inanın, sütünüze güvenin, sizin sütünüz bebeğinizi büyütecek onu hastalıklardan koruyacak! Daima!