Kahverengi lekeler küçük çocuklarda şüphesiz çok sevimli görünüyor, ancak bebeklerin neden çilleri olmadığını hiç merak ettiniz mi? Bu lekelerin nedenini açıkladık ve bazı çocukların yüzlerinde, kollarında ve omuzlarında ne zaman ve neden çil olduğunu araştırdık.
Çillerin Sebebi Nedir?
Michigan Üniversitesi’nde çocuk doktoru ve pediatri bölümünde yardımcı doçent olan Debra M. Langlois, ten renginizin melanin adı verilen bir pigmentten etkilendiğini söylüyor. Daha koyu tenli insanlar doğal olarak açık tenli bireylerden daha fazla melanine sahiptir, ancak herkesin vücudu UV radyasyonuna maruz kaldığında ekstra melanin üretir . Dr. Langlois, “Melanin artışı yapmak vücudunuzun sizi güneşten koruma yöntemidir” diye açıklıyor. “Daha koyu tenli insanlar ekstra melaninden bronzlaşmaya eğilimliyken, daha açık tenli insanlar çil yapar veya güneş yanığı alır.” Bu, üst yanaklar, burun ve omuzlar gibi en kronik güneşe maruz kalan bölgelerde çillerin neden geliştiğini açıklar. Çiller, esasen güneşin sert ışınlarına karşı bir savunma mekanizmasıdır.
Bebeklerin Neden Çilleri Olmaz?
Herkesin çilleri olabilse de, açık tenlilerin çillere yatkınlığı vardır. Öyle olsa bile, çiller güneşte olmanın doğrudan bir sonucudur. Chicago Ann & Robert H. Lurie Çocuk Hastanesi’nde uzman doktor ve Northwestern Üniversitesi’nden Feinberg’de pediatri ve dermatoloji yardımcı doçenti olan FAAD, MD, Lacey L. Kruse, “Güneşe maruz kalma olmasaydı kimse çil geliştirmezdi” diyor. Tıp Okulu. Bebeklerin çilleri yoktur , çünkü güneşte lekelerin oluşması için yeterince uzun süre kalmazlar.
İki ila dört yaş civarında çillerin oluşmasını bekleyebilirsiniz, ancak bu zaman çizelgesi herkese göre değişir. Çiller ayrıca büyük ölçüde çocuğunuzun aldığı UV ışınlarına maruz kalma miktarına da bağlıdır. Dr. Kruse, “Ebeveyn güneşten korunma konusunda daha iyiyse, bazen çiller bile yok olur ” diye ekliyor. Çiller genellikle kahverengidir, ancak kırmızı, siyah, sarı veya ten rengi tonları da alabilirler. Lekeler genellikle kışın kaybolur.
Çiller Hakkında Endişelenmeli miyim?
Çiller vücudun herhangi bir yerinde zararsızdır. Bununla birlikte, lekeler UV ışınlarına karşı artan bir hassasiyete işaret eder, bu nedenle çilli çocukların ebeveynleri güneşten korunma konusunda daha dikkatli olmalıdır. Dr. Langlois, “Daha açık tenli kişilerde melanom ve cilt hasarı riski daha yüksektir, ancak bu gerçekten herkesin başına gelebilir” diyor. Yoğun saatlerde güneşe maruz kalmayı sınırlamayı (saat 10:00 ile 16:00 arası), düzenli olarak SPF 30 veya daha yüksek güneş kremi sürmeyi ve UV koruyucu giysilerle kendinizi güneşten korumanızı önerir .
Ebeveynler ayrıca çiller ve benler arasındaki farkı anlamalıdır. Dr. Kruse, “Çiller daha hafiftir ve genellikle kışın kaybolurken benler zamanla aynı görünümü korur” diyor. Çocuklarda cilt kanseri nadirdir, ancak benler kanser belirtileri açısından izlenmelidir : asimetri, düzensiz kenarlık, çoklu renkler, 1⁄4 inçten büyük çap ve gelişen şekil, boyut veya renk. Dr. Langlois, çillerin kalıcı, ancak güneşe maruz kalan yetişkinlerde oluşan iyi huylu koyu lekeler olan güneş mercimeklerinden farklı olduğunu unutmayın.