Yemek yerken tadı dışında neye dikkat ettiğinizi hiç düşündünüz mü? Yemeğin görünüşü, sunumu, servisi, masa düzeni… Bu saydıklarımın hepsi yediğimiz yemekten zevk almamıza yardımcı olan unsurlardır. Ben şöyle düşünüyorum, bir yemek midemize hitap ederken aynı zamanda gözümüze de hitap etmelidir. Bu yüzden de yemek soframımızın düzenli olması gerektiğini düşünüyorum.
Sofra düzeninde ufak detaylara dikkat ederek özenli ve düzenli bir yemek masası hazırlamak çok kolay. Bu haftaki yazımızda size durumlara ve sofrayı hazırlayacağınız kişilere göre değişkenlik gösteren sofra düzenlerinden bahsedeceğiz. Göz alıcı bir sofra düzeni nasıl olmalıdır? Hepsi yazımızın devamında.
Yemek masası düzeni nasıl olmalı?
Aslında yemek masamızı hazırlarken belli kurallar olduğunu olduğunu bir çoğumuz biliyoruz. Masanın düzeni bir yana kullanılan parçaların renk uyumu, peçetelerin yeri, örtünün ya da suplanın uyumu bir masayı daha şık hale getiriyor. Peki her yemeğe göre masa düzeninin de farklılıklar gösterdiğini biliyor musunuz? Cevabınız hayır ise doğru yerdesiniz. Doğru masa düzeni nasıl olmalı sorusunun yanıtı niteliğinde ipuçlarını sizin için derledik..
Gündelik masa düzeni

Ailemiz ile birlikte yemek yiyeceğimiz zaman uyguladığımız bir düzen vardır. Masayı düzenlerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yenecek yemeklerin çeşitidir.
- Gündelik masa düzenlerken ilk önce masa örtünüzü serebilir ya da Amerikan servisi yerleştirebilirsiniz.
- Daha sonra ilk olarak servis tabağını koyup çatalı tabağın soluna, sırasıyla bıçağı ve kaşığı da tabağın sağına yerleştirin.
- Su bardağını da sağ üst köşeye yani bıçağın üstüne yerleştirin.
- Kullanacağınız peçetenin yeri ise tamamen size bağlı; ister tabağın üstüne ister çatalın altına koyabilirsiniz.
Rahat masa düzeni

Samimi bir yakınınız ya da beklenmeyen bir misafir geldiğinde rahat ama şık bir sofra düzeni yaratabilirsiniz.
- Yine gündelik masa düzeni gibi masa örtüsü ya da Amerikan servisini yerleştirin.
- Yemek tabaklarını servislerin ortasına yerleştirip gündelik masa düzenindeki gibi tabağın soluna çatalı, sağına da bıçak ve kaşığı koyun.
- Sağ üst köşeye koyduğunuz su bardağının sağına da meşrubat bardağı da koyabilirsiniz.
Bu düzende dikkat etmeniz gereken bazı durumlar var. Gündelik bir sofrada tek çatal kullanılırken, sofranızda misafir ağırlayacağınızdan dolayı salata için ayrı tabak ve ayrı çatal kullanılır. Salata tabağı servise başlamadan önce servis tabağının üstüne, salata çatalı da yemek çatalının hemen soluna konur. Şık bir peçeteyi tabağın üstüne ya da çatalların altına yerleştirerek sofranızın düzenini tamamlayabilirsiniz.
Resmi masa düzeni

Şimdi, tüm dikkatimizi vermemiz gereken esas düzen bu. Resmi bir masa nasıl kurulur? Bilinen markalardan alınan o çok parçalı yemek takımınızı kullanmaya başlayalım. Aile büyükleri, ilk kez evinize gelen misafir, iş çevrenizden yemeğe gelen misafiriniz için şık ama biraz daha resmi bir sofra hazırlamanın kolay ama dikkat gerektiren püf noktaları var.
- Öncelikle, bu tarz bir sofra hazırlarken Amerikan servis kullanmak doğru olmayacağı için tertemiz ve ütülü örtünüzü masaya serin.
- Ardından yemeğe katılacak kişi sayısı kadar suplayı yerleştirin.
- Suplanın üstüne önce ana yemek tabağı (servis tabağı), üstüne derin yemek tabağı ve son olarak çorba kasesini koyalısınız.
- Yemek tabağınızın sol tarafında dıştan içe doğru salata ve yemek çatalını koyun.
- Tabağınızın sağ tarafına ise yine dıştan içe olacak şekilde çorba kaşığı, salata bıçağı ve yemek bıçağını koyun.
- Tabakların üstünde tam ortaya gelecek şekilde tatlı için kullanılacak çatal bıçağı ya da kaşığı koyun.
- Salata tabağını da yemek tabağının sol üst köşesine yani çatalların üstüne yerleştirin.
- Sağ üst köşeye de daha önce yaptığımız gibi su bardağı, sağına da meşrubat bardağını koyun.
- Eğer yemekte size şarap eşlik edecekse şarap kadehlerini de su bardağının üstüne yerleştirin.
- Servis edilecek yemekleri de takımınıza ait servis tabakları ile sofranın ortasına aynı düzende koyduğunuzda o istediğiniz şık sofranızı hazırlamış olursunuz.
- Kullanacağınız peçeteyi de değişik şekillerde katlayarak ya da peçete halkasına takarak tabaklarınızın üstüne koymayı unutmayın.
Yukarıda size verdiğimiz tüyolarla artık siz de istediğiniz o sofra düzenini kurabilirsiniz. Dolapta hiç kullanılmadan duran yemek takımlarınızı değerlendirip kendinize ve sevdiklerinize şahane sofralar kurun. Birbirinden lezzetli yemeklerin, neşeli kahkahaların ve hoş sohbetlerin olacağı mutlu sofralarınız olsun. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.